ارتودنسی دندان یکی از روش های درمانی برای مرتب سازی دندان ها و حل ناهنجاری های مربوط به فک و دندان هاست. ارتودنسی مدل های مختلفی دارد که با توجه به شرایط بیمار یکی از آن ها مورد استفاده قرار می گیرد. ارتودنسی سرامیکی یکی از انواع ارتودنسی می باشد که به خاطر همرنگی با دندان ها اخیرا مورد استقبال قرار گرفته است. این مدل ارتودنسی، خود نیز انواع مختلفی دارد. در این مطلب به بررسی ارتودنسی سرامیکی، مزایا، معایب و انواع آن خواهیم پرداخت.

ارتودنسی سرامیکی چیست؟

ارتودنسی سرامیکی مانند ارتودنسی فلزی برای مرتب کردن دندان ها و از بین بردن ناهنجاری های مربوط به فک و دندان استفاده می شود. از نظر کاربرد ارتودنسی سرامیکی و فلزی تفاوتی با یکدیگر ندارند و تنها در شکل ظاهری آن ها فرق وجود دارد.

ارتودنسی فلزی سنتی ظاهر خوشایندی برای فرد ندارد، در حالی که ارتودنسی سرامیکی به خاطر همرنگ بودن با دندان یا شفاف بودن چندان دیده نمی شود و جلب نظر نمی کند. استفاده از این براکت های سرامیکی برای کسانی که دوست ندارند درمان ارتودنسی آن ها نامحسوس باشد و دیگران متوجه آن شوند مناسب است.

استفاده از این براکت های سرامیکی برای کسانی که دوست ندارند درمان ارتودنسی آن ها نامحسوس باشد و دیگران متوجه آن شوند مناسب است.

از آنجایی که ارتودنسی سرامیکی شکننده است، استفاده از آن برای کودکان انجام نمی شود. چرا که فشار ناشی از رشد دندان های کودک می تواند به شکسته شدن براکت سرامیکی منجر شود. این مدل ارتودنسی دندان برای بزرگسالان به کار می رود که رشد دندان های دائمی آن ها تکمیل شده است.

از آنجایی که براکت ها در این نوع ارتودنسی از جنس سرامیک هستند، هزینه آن نسبت به ارتودنسی فلزی بیشتر است. نکته دیگر این که نصب این براکت ها نسبت به ارتودنسی معمولی پیچیدگی بیشتری دارد به همین خاطر طول دوره درمان آن نیز بلندتر خواهد بود.

نصب این براکت ها نسبت به ارتودنسی معمولی پیچیدگی بیشتری دارد به همین خاطر طول دوره درمان آن نیز بلندتر خواهد بود.

انواع ارتودنسی سرامیکی

ارتودنسی سرامیکی دارای سه نوع مختلف است که  هرکدام از آن ها ویژگی هایی دارند. در ادامه به معرفی این سه مدل ارتودنسی می پردازیم.

  • براکت های سرامیکی همرنگ دندان

رنگ این براکت ها تا حدود زیادی با دندان های طبیعی یکسان است. جنس این مدل براکت، از مواد کامپوزیتی و آلیاژ سرامیک بوده و دربرابر رنگ پذیری مقاومت دارد. استحکام بالا نیز از جمله ویژگی های مثبت این مدل ارتودنسی سرامیکی است.

جنس این مدل براکت، از مواد کامپوزیتی و آلیاژ سرامیک بوده و دربرابر رنگ پذیری مقاومت دارد. استحکام بالا نیز از جمله ویژگی های مثبت این مدل ارتودنسی سرامیکی است.

  • براکت های سرامیکی شفاف

پلاستیک و سرامیک، مواد اولیه ساخت این مدل براکت هستند. این براکت ها هیچ رنگی ندارند و تشخیص آن ها روی دندان نیاز به دقت دارد. این مدل ارتودنسی سرامیکی نسبت به مدل قبلی استحکام کمتر و رنگ پذیری بیشتری دارد.

  • براکت های سرامیکی رنگی

این مدل براکت بر خلاف دو مدل قبلی روی دندان دیده می شود و بریس و کش های آن رنگی هستند. استفاده از این نوع ارتودنسی سرامیکی به کسانی که دوست ندارند ارتودنسیشان قابل دیدن باشد توصیه نمی شود.

مزایای ارتودنسی سرامیکی چیست؟

اولین و اصلی ترین مزیت ارتودنسی سرامیکی نسبت به ارتودنسی فلزی، کمتر به چشم آمدن و دیده شدن آن است. همانطور که بالاتر اشاره کردیم این مدل ارتودنسی شفاف یا همرنگ دندان است و جلب نظر نمی کند.

اولین و اصلی ترین مزیت ارتودنسی سرامیکی نسبت به ارتودنسی فلزی، کمتر به چشم آمدن و دیده شدن آن است.

از ان جایی که در این مدل ارتودنسی از فلز استفاده نمی شود، اختلالی در عکسبرداری های پزشکی یا موارد اینچنینی بوجود نمی آورد.

از جمله ویژگی های مثبت دیگر این ارتودنسی این است که دوره درمان آن نسبت به برخی دیگر از انواع ارتودنسی نامرئی کمتر طول می کشد.

معایب ارتودنسی سرامیکی چیست؟

از جمله معایب ارتودنسی سرامیکی می توان به قیمت بالاتر آن نسبت به براکت های فلزی اشاره کرد.

از نظر اندازه، براکت های سرامیکی کمی بزرگتر از براکت های فلزی هستند که این مسئله تمیز کردن اطراف براکت را سخت می کند. در صورتی که مسواک به خط لثه و مینای دندان نرسد در طولانی مدت ممکن است به تورم لثه یا عقب نشینی آن منجر شود.

احتمال شکستگی براکت های سرامیکی نسبت به براکت های فلزی، دوبرابر بیشتر است و از جهت استحکام و ماندگاری ضعیف تر هستند.

اگر به طور صحیح از براکت های سرامیکی مراقبت نشود امکان لک شدن و تغییر رنگ دادن آن ها وجود دارد.

ارتودنسی سرامیکی برای چه کسانی مناسب است؟

ارتودنسی سرامیکی بیشتر برای بزرگسالان مناسب است چرا که احتمال شکستگی براکت ها وجود دارد و فشار ناشی از رشد دندان ها در کودکان می تواند  باعث شکسته شدن آن ها شود. کسانی که شاغل هستند و دوست ندارند ارتودنسی آن ها به چشم بیاید و دیده شود معمولا از این مدل ارتودنسی استفاده می کنند.

آیا ارتودنسی سرامیکی به اندازه ارتودنسی فلزی موثراست؟

ارتودنسی سرامیکی دقیقا به اندازه ارتودنسی فلزی کاربردی است و به خوبی ارتودنسی فلزی مشکلات فک و دندان را برطرف می کند. البته برای ناهنجاری های شدید و مال اکلوژن ها معمولا استفاده از ارتودنسی سرامیکی را توصیه نمی کنند. چرا که برای حل مشکلات شدید، باید نیروی بیشتری به دندان ها وارد شود و اردونسی سرامیکی در صورت وارد کردن این مقدار نیرو مکررا می شکند و نیاز به ترمیم دارد. در این موارد دندانپزشک ها عموما از ارتودنسی فلزی استفاده می کنند.

البته برای ناهنجاری های شدید و مال اکلوژن ها معمولا استفاده از ارتودنسی سرامیکی را توصیه نمی کنند.

مراقبت از ارتودنسی سرامیکی  به چه شکل است؟

بعد از این که ارتودنسی سرامیکی روی دندان ها نصب شد، بیمار باید مراقبت های خاصی را در نظر بگیرد تا درمان ارتودنسی دندان او با شکست مواجه نشود.

اولین نکته مراقبتی درباره  این مدل ارتودنسی، اجتناب از خوردن مواد غذایی سفت و چسبنده نظیر آدامس، ته دیگ، پاپ کورن و… است. همچنین مواد غذایی رنگ دار مانند آبمیوه های صنعتی، قهوه، انواع توت و … نیز می توانند باعث تغییر رنگ ارتودنسی سرامیکی شوند.

بعد از نصب ارتودنسی سرامیکی نباید از خمیردندان های سفیدکننده استفاده کرد. چرا که رنگ پشت براکت با رنگ بخش های دیگر دندان فرق می کند.

از آنجایی که براکت های سرامیکی شکننده هستند، بهتر است هنگام ورزش کردن از محافظ دهان استفاده شود تا ریسک شکستن آن ها به حداقل برسد.

توصیه بر این است که از استعمال دخانیات بعد از نصب براکت های سرامیکی خودداری شود.

چه کسانی نمی توانند از ارتودنسی سرامیکی استفاده کنند؟

کسانی که به مصرف سیگار و دخانیات معتاد هستند و نمی توانند برای مدتی آن را ترک کنند، کسانی که مقدار زیادی قهوه مصرف می کنند و کسانی که ناهنجاری های دندانی آن ها شدید است از جمله کسانی هستند که نمی توانند از ارتودنسی سرامیکی استفاده کنند. همچنین افرادی که دندان هایشان دارای ساختار و آناتومی خاصی است مجبور به استفاده از دیگر انواع ارتودنسی هستند.

کسانی که به مصرف سیگار و دخانیات معتاد هستند و نمی توانند برای مدتی آن را ترک کنند، کسانی که مقدار زیادی قهوه مصرف می کنند و کسانی که ناهنجاری های دندانی آن ها شدید است از جمله کسانی هستند که نمی توانند از ارتودنسی سرامیکی استفاده کنند.

درمان ارتودنسی سرامیکی چقدر طول می کشد؟

این سوال را تنها دندانپزشک بعد از معاینه دندان های بیمار می تواند جواب دهد. چرا که شرایط هر فرد نسبت به فرد دیگر متفاوت است. دوره درمان ارتودنسی سرامیکی معمولا از 6 ماه تا 36 ماه می باشد که نسبت به ارتودنسی فلزی، 15 تا 20 درصد بیشتر است و برخی این موضوع را یکی از معایب آن نسبت به ارتودنسی فلزی برمی شمرند. دلیل این طولانی تر بودن دوره درمان، ظرافت بالا و مقاومت کم ارتودنسی سرامیکی  است.

برای ارتودنسی دندان، سرامیکی بهتر است یا فلزی؟

نمی توان گفت که الزاما یکی از این دو مورد بر دیگری برتری دارد. ارتودنسی سرامیکی و ارتودنسی فلزی هر دو  از نظر کاربرد یکسان هستند و تفاوت آن ها به ظاهرشان برمی گردد. این که دقیقا کدام یک از این دو برای فرد مناسب است به تشخیص دندانپزشک بستگی دارد.

سخن پایانی

برای انجام درمان ارتودنسی دندان، روش های مختلفی وجود دارد که ارتودنسی سرامیکی یکی از محبوب ترین آن هاست. در این مقاله به توضیح همه مسائل مربوط به ارتودنسی سرامیکی پرداختیم. اگر سوالی درباره ارتودنسی سرامیکی و ارتودنسی دندان داشتید می توانید در بخش کامنت ها از ما بپرسید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *