روکش دندان - کلینیک دکتر زهرا شمسایی

انتخاب روکش دندان مناسب در بین انواع روکش های دندانپزشکی بهترین راه برای داشتن لبخند زیبا است. روکش های دندانپزشکی گزینه خوبی برای کسانی است که دارای لکه ها ، دندان های ترک خورده یا جداگانه هستند. البته ، هنگامی که دندان های خود را می پوشانید ، نمی توانید آنها را به حالت اصلی خود برگردانید ، بنابراین بهتر است قبل از اقدام از تصمیم خود اطمینان داشته باشید. قبل از اینکه شما یا دندانپزشک تصمیم بگیرید که روکش ها برای شما مناسب هستند ، بهتر است اطلاعاتی در مورد آنها داشته باشید و روشهای مراقبت و هزینه روکش های دندان را بدانید.

روکش دندان چیست؟

براساس آکادمی دندانپزشکی آرایشی و بهداشتی آمریکا (AACD) ، روکش دندان یک لایه نازک از سرامیک ها است که برای بازسازی ظاهر طبیعی دندان استفاده می‌شود و همچنین می‌تواند مقاومت و پایداری دندان را از مینای دندان آن افزایش دهد. این روکش‌های مخصوص به سطح دندان شما بریده شده و در طی فرآیند به مینای اصلی می‌چسبند. این فرایندهای درمانی در مطب انجام می‌شود و نیازی به جراحی ندارد.

براساس آکادمی دندانپزشکی آرایشی و بهداشتی آمریکا (AACD) ، روکش دندان یک لایه نازک از سرامیک ها است که برای بازسازی ظاهر طبیعی دندان استفاده می‌شود.

روکش دندان - کلینیک دکتر زهرا شمسایی

انواع روکش های دندان چیست؟

امروزه انواع مختلفی از روکش های دندانپزشکی وجود دارد که معمولاً افراد بسته به هزینه و ویژگی های پزشک ، نوع روکش را انتخاب می‌کنند. در اینجا انواع روکش های دندانپزشکی را به شما ارائه خواهیم داد:

  • روکش طلا و فلزی

این روکش به غیر از ایراد فلز رنگ بودنش، مزایای بسیاری دارد که سبب می شود برای دندان های آسیا بسیار مناسب باشند.. تمام روکش‌های فلزی از آلیاژهای مانند طلا یا پلاتین یا آلیاژهای فلزی اساسی مانند کروم کبالت یا کروم نیکل ساخته شده‌اند. این امر باعث می‌شود که در برابر شکستن ، جویدن مواد نسبتاً سخت مقاوم باشد.این روکش نسبت به تمام روکش های فلزی نسبت به دندانهای اصلی تقریبی است. از طرف دیگر ، مقاومت آن بیشتر از سرامیک های کامل است. اما همان فلز ، همراه با سرامیک ، گاهی اوقات در لثه و دندان به عنوان یک صفت ظاهر می‌شود و هرچه لثه بیشتر مورد تجزیه و تحلیل قرار می‌گیرد ، واضح تر خواهد بود. یکی دیگر از مضرات این نوع روکش ، احتمال خوردگی دندان مخالف است. اما مزایای آن شامل این است که مطابق با دندان‌های اصلی است و از پل های طولانی استفاده می‌کند که به قدرت بیشتری نیاز دارند.

مزایای روکش طلا و فلزی

      • قوی و بسیار محکم
      • با مراقبت مناسب عمر آنها طولانی خواهد شد.
      • مقدار کمتری از دندان طبیعی شما باید برداشته شود.
      • روند فرسودگی آن‌ها مانند مینای دندان به مرور اتفاق می‌افتد.
      • ایده آل برای دندانهای پشتی ، به ویژه برای دندان‌های آسیایی

معایب روکش طلا و فلزی

مشکلات ظاهر یکی از مهمترین معایب همه روکش‌های فلزی است. بدیهی است که آن‌ها مانند یک دندان طبیعی به نظر نمی‌رسند. تاج آلیاژ طلا همچنین می‌تواند بر برخی افراد تأثیر بگذارد و عوارض جانبی مانند واکنش‌های آلرژیک یا واکنش تورم ایجاد کند.

  • روکش سرامیکی

روکش سرامیکی یا لمینت‌ها یک روکش نازک است که به طور خاص برای دندان های هر شخص ساخته شده است.

مزایای روکش های سرامیکی

مزایای روکش‌های سرامیکی ممکن است نشان داده شود:

      • روکش‌های محکم و با دوام است.
      • ظاهری طبیعی دارند.
      • کثیف نمی‌شوند.
      • در مقایسه با تاج‌ها یا روکش‌های دندانپزشکی ، لازم نیست مقدار زیادی مینای دندان را برای نصب آن‌ها بردارید.

معایب روکش های سرامیکی

      • روکش‌های سرامیکی به اندازه تاج های فلزی محکم نیستند.
      • به مراقبت زیادی نیاز دارند.
      • بیمارانی که از دندان‌ قروچه رنج می‌برند باید از روکش PFM استفاده کنند.
      • ممکن است هزینه آن‌ها بیشتر از انواع دیگر تاج‌ها باشد، مانند تاج‌های فلزی.
  • روکش PFM

روکش‌های PFM نوع دیگری از روکش‌های دندانپزشکی است که به طور گسترده مورد استفاده قرار می‌گیرد. این روکش‌ها هم از لحاظ قدرت (به لطف ساختار فلزی) و هم زیبایی (به لطف روکش سرامیکی) را فراهم می‌کنند.

مزایای روکش PFM

      • زیبایی و استقامت
      • قیمت آن‌ها پایین تر از روکش‌های سرامیکی است.

معایب روکش PFM

فلز موجود در این روکش‌ها می تواند باعث ایجاد خط لثه خاکستری شود برای افرادی که پوسیدگی دارند، این نوع روکش می‌تواند راحت تر در برابر دندان‌های مخالف پاره شود.

  • روکش زیرکونیم

زیرکونیوم یک ماده نسبتا جدید است که ترکیبی از مقاومت فلز و زیبایی روکش‌های سرامیکی است. تاج‌های زیرکونیا شفاف هستند و زیرکونیا اخیراً به گزینه مطلوب‌تری تبدیل شده است.

مزایای روکش‌های زیرکونیوم

      • زیبایی و جلوه جذابی دارند.
      • قوی و بادوام هستند.
      • فرآیند قرار دادن تاج زیرکونیوم زمان کمتری می‌برد زیرا زیرکونیم را می‌توان در همان مطب دندانپزشکی برش داد و قالب زد.
      • نیازی به ارسال آن‌ها به آزمایشگاه دندانپزشکی نیست.
      • روکش‌های زیرکونیم به دلیل استحکام کمتر فرسوده نمی‌شوند.
      • زیست سازگار هستند و واکنش‌های آلرژیک ایجاد نمی‌کنند.

معایب روکش‌های زیرکونیم

قدرت آن‌ها باعث می شود دندان‌هایی که در برابر آن‌ها گاز می‌گیرند به راحتی ساییده شوند. همچنین تنظیم آن دشوار است.

  • E-MAX یا روکش‌های ظریف لیتیومی

روکش EMAX جدیدترین نوع روکش دندان در دندانپزشکی است و یک روکش کامل سرامیکی از دی اکسید لیتیوم (که سبک و نازک نیز می‌باشد.

مزایای روکش‌های E-Max

      • زیبایی
      • بادوام و بسیار قوی
      • آن ها هم برای دندان‌های جلو و هم برای دندان‌های عقب گزینه ای عالی هستند.

معایب روکش های E-Max

      • این روکش‌ها معمولاً نسبت به سایر روکش‌های دندان گران تر هستند.

مزایای روکش دندان

با قرار دادن روکش ، شما نسبت به بریس یا تاج تغییر کمتری در دندان ایجاد می‌کنید. به گفته سازمان بهداشت دندانپزشکی انگلیس ، ما می‌توانیم از خمیردندان برای از بین بردن فاصله بین دندان‌ها یا از بین بردن نقایص کوچک دندان استفاده کنیم. علاوه بر این ، برخی از بیماران برای افزایش سفید بودن دندان‌ها و لبخند از روکش استفاده می‌کنند. در این حالت ، روند قرار دادن روکش یک عمل زیبایی است و مواردی مانند زردی ، سیاه شدن ، شکستگی یا خرد کردن دندان‌ها را از بین می‌برد.

روکش دندان - کلینیک دکتر زهرا شمسایی

روکش‌های دندان عصب کشی شده

یکی از کاربردهای روکش ، تقویت و بازگشت عصب به حالت عادی است. پوشاندن دندان بعد از عصب ضروری است. در خلال تمام سال‌های طبابت پزشکی ، چه بسا بیمارانی که به دلیل هزینه روکش کردن دندان بعد از عصب کشی، از این کار منصرف شدند اما پس از یک یا چند سال، شاهد سیاه شدن و از بین رفتن دندان عصب کشی شده بودند. شما می توانید در مورد قیمت روکش با دندانپزشک خود صحبت کنید و اطمینان حاصل کنید که گزینه‌ های دیگر پرداخت نیز وجود دارد یا خیر ، اما هرگز از آن غافل نشوید.

روکش‌های کامپوزیت صمغ

این روکش‌ها از مواد رنگی همزمان ساخته شده و به دندان وصل شده‌اند. مزایای روکش صمغ به شرح زیر است:

  • در مقایسه با روکش تاج یا دندان ، هنگام قرار دادن این نوع روکش ، مقدار زیادی مینای دندان از بین نمیرود.
  • به جلسات درمانی کمتری نیاز دارد. گاهی اوقات فقط در یک جلسه فرایند نصب کاملاً اجرا می‌شود.
  • هزینه آن کمتر از روکش‌های سرامیکی است.
  • در صورت آسیب دیدگی به راحتی قابل ترمیم است. درست است که روکش‌های کامپوزیت از پایداری یا روکش جامد روکش‌های سرامیکی برخوردار نیستند ، اما می‌توانید آن‌ها را خیلی سریع و به راحتی تعمیر کنید.

مراحل روکش دندان

این فرآیند معمولا بین یک تا دو جلسه طول می کشد. اگر روکش آماده باشد معمولاً فقط یک جلسه نیاز است اما اگر در لابراتوار دندانپزشکی ساخته شود دو جلسه لازم است که اول آماده کردن دندان و انتخاب رنگ روکش و دوم چسباندن دندان است. روکش به دندان قبل از اینکه تاج را به دندانتان بچسبانید، پزشک آن را روی دندان گذاشته و در آینه به شما نشان می دهد تا از ظاهر آن راضی باشید و سپس آن را با چسب مخصوص به دندان می چسباند. که محکم در جای شما بماند. البته روکش هایی که در لابراتوار ساخته می شوند، از آنجایی که به طور اختصاصی برای دندان بیمار ساخته شده اند، گزینه مناسب تری هستند. مراحل قرار دادن روکش دندان به شرح زیر است:

 

  • برای قرار دادن روکش معمولاً نیازی به بی حسی موضعی نیست، اما بسته به حساسیت بیمار، گاهی اوقات پزشک ممکن است تزریق ژل بی حس کننده را به لثه‌ها توصیه کند (بی حسی موضعی).قبل از نصب روکش، پزشک دندان‌های بیمار را تمیز کرده و رنگ مناسب روکش را انتخاب می‌کند.
  • قبل از قرار دادن روکش، بخشی از سطح مینای دندان خراشیده می‌شود تا روکش به خوبی به دندان بچسبد. لایه‌ای که از روی مینا تراشیده می‌شود بسیار نازک است و به اندازه خود روکش ضخیم است. بنابراین پس از نصب روکش، اندازه دندان تغییر نمی‌کند.
  • در مرحله بعد، پزشک از دندان‌های بیمار قالبی گرفته و آن را برای ساخت روکش (منطبق با شکل دندان‌ها و رنگ انتخابی روکش) به آزمایشگاه می‌فرستد. سپس یک روکش موقت روی دندان‌ها قرار می‌دهد و بیشتر روی قسمت مرکزی دندان ها تمرکز می‌کند. در صورتی که بیمار بخواهد فقط بخشی از دندان های خود را بپوشاند، رنگ روکش را با توجه به بقیه دندان های موجود در طیف رنگی نمونه انتخاب می‌کنیم تا دندان‌ها یکنواخت و زیبا شوند.
  • پس از ساخت روکش ها در آزمایشگاه، در نوبت بعدی، پزشک روکش های موقت را بر می‌دارد و دندان‌ها را دوباره با آب و نوعی سنگ ساینده تمیز می‌کند. سپس روکش اصلی را می‌تراشد و با آب می‌شویید. پس از خشک شدن روکش (با هوا)، چسب مخصوصی را روی سطح دندان می‌کشد و روکش را با احتیاط روی دندان قرار می‌دهد.به طوری که دقیقا در گوشه های دندان قرار گیرد.
  • سپس با استفاده از نور لیزر به مدت شصت ثانیه سطح دندان را خشک می کند تا مواد چسبنده به خوبی به دندان بچسبد.
  • در نهایت تمام مواد اضافی از روی دندان خارج می‌شود و پزشک گوشه های دندان را پولیش می‌دهد.

بعضی از دندانپزشکان برای معاینه و بررسی اوضاع روکش، یک نوبت دیگر به بیمار می‌دهند تا مطمئن شوند روکش اذیتش نمی‌کند و با آن احساس راحتی دارد. روکشی که بیمار با آن احساس راحتی قطعا بادوام تر است.

روکش دندان - کلینیک دکتر زهرا شمسایی

 

مراحل نصب روکش سرامیکی

برای آماده سازی دندان‌ها، پزشک معمولا لایه نازکی از مینای دندان را از سطح و کناره‌ های دندان می‌تراشد. این به ما این امکان را می‌دهد که فضای کافی برای قرار دادن روکش داشته باشیم و پس از قرار دادن آن، دندان طبیعی به نظر می‌رسد (اگر روکش را روی مینای دندان قرار دهیم، دندان بیرون زده و غیر طبیعی به نظر می‌رسد).

سپس پزشک از دندان‌ها قالبی گرفته و رنگ روکش را انتخاب می کند که در مقایسه با رنگ طبیعی آن‌ها برای شما مناسب تر است.

سپس قالب را به لابراتوار دندانپزشکی می فرستد تا متخصصان بتوانند تاج را با اندازه دندان شما مطابقت دهند. این معمولا چند روز طول می‌کشد.به همین دلیل، پزشک یک روکش موقت روی دندان های شما قرار می‌دهد تا در این بین دندان‌ها آسیب نبینند (زیرا مینای دندان تراشیده شده و دندان‌ها در معرض دید قرار می‌گیرند).

در جلسه بعد، دندانپزشک روکش را روی دندان های شما قرار می‌دهد تا ببیند آیا به خوبی روی دندان شما قرار می گیرد یا خیر. سپس پس از تنظیم روکش، دندان‌ها را تمیز کرده و روکش را به دندان می‌چسباند.

معمولاً برای انجام تغییرات لازم باید برای یک جلسه دیگر باید به دندانپزشک مراجعه کنید.

مراحل نصب روکش کامپوزیت

دندانپزشک پس از آماده سازی و ایجاد تغییرات لازم در دندان‌ها، کامپوزیت را با دقت شکل می‌دهد (منطبق بر شکل دندان‌ها) و آن را به دندان های شما می چسباند. قبل از این فرآیند، پزشک مناسب ترین رنگ کامپوزیت را برای دندان انتخاب می‌کند.

سپس از نور مخصوصی برای تقویت کامپوزیت استفاده می کند. با این نور، کامپوزیت خشک می‌شود و به دندان می‌چسبد.

در نهایت دندانپزشک روکش‌ها را صاف می‌کند و آن‌ها را صیقل می‌دهد تا شبیه دندان های طبیعی شوند.

عوارض روکش دندان چیست؟

روکش های سرامیکی به دندان های شما آسیب نمی رسانند! در واقع انواع روکش های دندان برای جایگزینی دندان های طبیعی و زیبایی ظاهر آن‌ها ساخته می شوند.برای اطمینان از اینکه روکش به دندان آسیب نمی‌رساند، ابتدا باید با نحوه عملکرد آن آشنا شوید. وقتی برای تاج به دندانپزشکی می‌روید، او یک تاج مخصوص برای شما می سازد که با لبخند شما سازگار است.

 

فرقی نمی کند که می‌خواهید تمام دندان های خود را بپوشانید یا فقط یکی از آن‌ها را. در هر صورت روکش را متناسب با شکل و ویژگی های دندان های خود شما می‌سازند. زمانی که می خواهیم روکش را روی دندان نصب کنیم، آن را با کامپوزیت لاستیکی به دندان می‌چسبانیم که با لامپ مخصوص خشک می‌شود. بعد از اینکه مواد را به دندان هایتان چسباندیم، آن‌ها را فرم داده و در نهایت جلا می‌دهیم.

 

اکنون که می دانید ونیرها چگونه کار می کنند، اجازه دهید تأثیر آن‌ها را بر روی دندان های شما توضیح دهم. اول اینکه مواد کامپوزیتی که به عنوان چسب استفاده می‌کنیم به هیچ وجه برای دندان مضر نیستند. بنابراین با باندینگ روکش، سطح دندان زیرین آسیب نمی بیند. دوم اینکه روکش ها از مواد لعابی ساخته نشده اند و این مشکل برای شما مزایایی دارد.

 

مزیت اصلی آن این است که روکش‌ها تغییر رنگ نمی‌دهند و مانند مینای دندان لک نمی‌شوند.می توانید به اندازه دلخواه قهوه و نوشیدنی های تیره بنوشید. نمیشه کاورها ازشون رنگ بگیرن! سوم اینکه روکشها بسیار محکم هستند و نسبت به دندان های طبیعی در برابر آسیب مقاومت بیشتری دارند. همه این نکات را گفتیم تا ثابت کنیم روکش‌ها نه تنها برای دندان مضر نیستند، بلکه به استحکام و پایداری آن کمک می‌کنند.

ماندگاری انواع روکش‌های دندان

روکش‌های دندان معمولاً سال‌ها دوام می‌آورند، اما درست مانند دندان‌های واقعی، گاهی اوقات می‌شکنند. بسته به نوع روکشی که انتخاب می‌کنید، پزشک دوام آن را به شما اطلاع می دهد. اگر تاج شما شکسته یا کمی خرد شده است، می‌توانید آن را تعمیر کنید یا حتی با یک تاج جدید جایگزین کنید.

 

مراقبت از روکش‌های دندان

مراقبت از روکش دندان به دو دسته مراقبت های قبل و بعد از آن تقسیم می شود:

 

اقدامات قبل از روکش دندان

دندان‌ها و لثه های شما باید سالم باشند. به همین دلیل قبل از قرار دادن روکش، پزشک دندان های پوسیده را اصلاح کرده و در صورت مشاهده بیماری به درمان آن‌ها می‌پردازد.

برای کسانی که شب‌ها دندان قروچه می‌کنند، روکش‌ها انتخاب خوبی نیستند زیرا می‌توانند تراشه یا شکسته شوند.اگر عادت به فشردن دندان های خود در شب دارید، پزشک معمولاً استفاده از «محافظ دندان» را به شما پیشنهاد می‌کند.

هنگامی که پزشک یک لایه نازک از مینای دندان را می‌تراشد، دیگر نمی توانید آن را به حالت اولیه بازگردانید یا از انجام این عمل صرف نظر کنید.

با گذشت زمان ممکن است روکش‌ها به تدریج از دندان جدا شوند یا کمی لق شوند. در این صورت زمان قرار دادن روکش های جدید فرا رسیده و باید به دندانپزشک مراجعه کنید.

مانند تمام روش های درمانی، قبل از گذاشتن روکش باید انتظارات خود را با دندانپزشک خود در میان بگذارید. برای داشتن دندان ها و لثه های سالم بهتر است به طور مرتب برای معاینه به پزشک مراجعه کنید.

مراقبت بعد از روکش دندان

اگر روکش‌ها تحت فشار باشند، احتمال شکستگی وجود دارد. بنابراین سعی کنید از جویدن ناخن و اجسام سخت مانند یخ و انتهای مداد خودداری کنید.

چند روز طول می‌کشد تا به روکش‌ها عادت کنید. اما اگر در جویدن و گاز گرفتن غذا مشکل دارید، حتما با پزشک خود مشورت کنید تا آن را برای شما آماده کند.

برای حفظ سلامت دندان‌ها و لثه های خود روزانه مسواک بزنید و نخ دندان بکشید.پس از قرار دادن روکش، احتمال پوسیدگی در زیر یا گوشه های روکش وجود دارد. برای جلوگیری از این اتفاق، محصولات دهانشویه مورد تایید انجمن دندانپزشکی را خریداری کنید. این مهر نشان می دهد که محصول مطابق با استانداردهای انجمن دندانپزشکی است و ایمن و موثر است.

نتیجه‌گیری

همان‌طور که می‌بینید مراحل روکش دندان آنقدرها هم نگران‌کننده و طاقت‌فرسا نیست. همین حالا می‌توانید به طور آنلاین از طریق سایت کلینیک دندانپزشکی دکتر زهرا شمسایی نوبت بگیرید، مراحل این درمان را استارت برنید و شانس دوباره‌ای به دندان‌های آسیب‌دیده‌تان بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *