زرد شدن دندان - کلینیک دکت زهرا شمسایی

آیا تا به حال در آینه به دندان‌هایتان نگاه کرده و تعجب کرده‌اید که چرا زرد شده‌اند؟ بسیاری از ما با این مشکل روبرو هستیم و به آن توجه می‌کنیم. این ممکن است به‌تدریج رخ دهد و ما ممکن است به‌طور طبیعی آن را نادیده بگیریم. خوشبختانه، زرد شدن دندان نشانه‌ی بیماری جدی نیست و اگرچه ممکن است باعث کاهش اعتماد به‌نفس شود، اما می‌توان آن را درمان کرد.

برای مشاوره و دریافت درمان مناسب باید به دندان‌پزشک متخصص مراجعه کنید. ابتدا باید علت زرد شدن دندان‌هایتان را بشناسید و بدانید چگونه می‌توانید از آن جلوگیری کنید یا آن را کاهش دهید. بنابراین، بیایید با هم علت زردی دندان را بررسی کنیم.

زرد شدن دندان - کلینیک دکت زهرا شمسایی

علت زرد شدن دندان چیست؟

تغییر رنگ دندان به معنای تغییری است که در رنگ دندان‌های شما رخ می‌دهد و به شکل سفید و روشن خود نمایان نمی‌شوند. این تغییرات ممکن است شامل تیره شدن، زرد شدن یا حتی لکه‌دار شدن دندان‌ها باشد.

دلایل زرد شدن دندان‌ها می‌تواند بیرونی باشد؛ به این معنی که یک عامل یا فاکتور خارجی باعث زرد شدن دندان می‌شود، یا این که علت زردی دندان شما ممکن است ذاتی و درونی باشد؛ به این معنی که توسط عواملی در داخل دهان، دندان یا حتی بدن شما ایجاد می‌شود.

جرم گرفتن دندان‌ها

جرم گرفتن دندان‌ها ممکن است اولین عاملی باشد که باعث زرد شدن دندان‌های شما می‌شود. پس از تمیز نگه‌داشتن دهان و دندان با مسواک زدن و استفاده از نخ دندان، پلاک دندان‌ها بر روی سطح دندان‌ها جمع می‌شود. اگر این پلاک‌ها را به‌طور منظم پاک نکنید، احتمال زیادی وجود دارد که دندان‌های شما رنگ خود را از دست بدهند و با گذر زمان، تراکم پلاک می‌تواند به زردی دندان‌ها منجر شود. از مزایای تمیزی پلاک دندان این است که این مشکل را در مدت زمان کوتاهی برطرف می‌کند

مزایای تمیزی پلاک دندان این است که این مشکل را در مدت زمان کوتاهی برطرف می‌کند.

رژیم غذایی و غذاهای رنگی

رژیم غذایی شما و مصرف مواد غذایی مختلف می‌تواند یکی از عوامل زرد شدن دندان‌ها باشد. مواد غذایی رنگارنگ مانند توت‌ها، سس سویا و همچنین مصرف برخی از مواد غذایی از جمله سیب‌زمینی، گوجه‌فرنگی، سس پاستا، ادویه‌های مختلف و غیره ممکن است باعث تغییر رنگ دندان‌ها شوند.

این مواد حاوی رنگ‌دهنده‌هایی هستند که به سطح مینای دندان می‌چسبند و باعث لکه‌دار شدن آن می‌شوند. حتی ممکن است یک سالاد سالم با سس سرکه بالزامیک بتواند رنگ نامناسبی را بر روی دندان‌های شما جا بگذارد و از جمله عوامل زرد شدن دندان‌ها باشد.

مصرف برخی از نوشیدنی ها و زرد شدن دندان

مصرف نوشیدنی‌های مختلف می‌تواند یکی از عوامل زرد شدن دندان‌های شما باشد. نوشیدنی‌هایی که دارای رنگ هستند مثل قهوه، چای، کولا و غیره، ممکن است لکه‌هایی را روی دندان‌ها ایجاد کرده و با گذر زمان، عاملی برای تغییر رنگ دندان‌ها شوند. البته این معنای آن نیست که باید کاملا از این نوشیدنی‌ها خودداری کنید، اما اولاً بهتر است مصرف آنها را به حداقل برسانید و دوماً حتماً پس از مصرف، بهداشت دندان‌های خود را رعایت کنید.

نازک شدن مینای دندان

یکی از دلایل دیگر زرد شدن دندان‌ها، نازک‌تر شدن مینای دندان می‌باشد. زمانی که مینای دندان نازک می‌شود و عاج زیرین آن ظاهر می‌شود، دندان‌ها به رنگ زرد می‌آیند. موادی با رنگ زرد تا قهوه‌ای زیر مینای دندان قرار گرفته و به‌طور معمول مسئول زردی دیداری در آینه هستند.

مینای دندان پوششی ضخیم از عاج است. زمانی که این مینا به‌طور طبیعی در اثر فعالیت جویدن و تماس با اسیدهای موجود در غذا و نوشیدنی‌ها از بین می‌رود، دندان‌ها ممکن است به رنگ زرد تغییر کنند، به‌خصوص با پیشرفت سن. اغلب دندان‌ها با نازک‌شدن مینا با گذشت زمان زرد می‌شوند، اما برخی از آن‌ها با اثرات لکه‌داری غذاهای ماندگار، سایه‌ای متمایل به خاکستری به خود می‌گیرند.

آسیب دیدن و ضربه خوردن به دندان

آسیب و ضربه‌ای که به دندان‌های شما وارد می‌شود نیز می‌تواند یکی از عوامل زرد شدن دندان‌ باشد. به‌عنوان‌مثال، آسیب ناشی از زمین‌خوردن می‌تواند منجر به خلل در مینای دندان در کودکان شود. همچنین، تروما می‌تواند باعث تغییر رنگ دندان‌های بزرگسالان شود. به طور کلی، زمین خوردن، تصادفات رانندگی، و آسیب‌های ورزشی ممکن است منجر به ضربه‌ای شود که باعث تغییر رنگ و زرد شدن دندان‌ها می‌شود.

دندان قروچه یا براکسیسم و زرد شدن دندان

دندان‌قروچه یک عادت ناخودآگاه است که برخی افراد به‌ویژه در هنگام تنش و استرس، به آن مبتلا می‌شوند، مخصوصاً در زمان‌های خواب. این عادت همچنین به عنوان براکسیسم نیز شناخته می‌شود. هر چه علت دندان‌قروچه باشد، برای مینای دندان بسیار آسیب‌زاست و می‌تواند به تضعیف آن و حتی زرد شدن دندان‌ها منجر شود. بنابراین، می‌توان دندان‌قروچه را نیز به عنوان یکی از عوامل زرد شدن دندان‌ها در نظر گرفت.

افزایش سن

پیری و روند سالخوردگی از جمله عواملی هستند که زرد شدن دندان‌ها را ناگزیر می‌سازند. با پیشرفت سن، لایه خارجی مینای دندان کاهش می‌یابد و رنگ طبیعی عاج دندان آشکار می‌شود. به‌این‌صورت، پیری یکی از عواملی است که می‌تواند به زرد شدن دندان‌ها منجر شود و تقریباً امکان اجتناب از آن وجود ندارد.

ژنتیک و زردی دندان

ژنتیک به تنهایی یکی از عوامل اصلی تغییر رنگ دندان‌هاست و می‌توان آن را به عنوان عاملی در زرد شدن دندان‌ها در نظر گرفت. رنگ طبیعی دندان، روشنایی و شفافیت آن در افراد مختلف متفاوت است. گاهی اوقات تغییر رنگ دندان‌ها در یکی از والدین مشاهده می‌شود. اگر دندان‌های یکی از والدین شما زرد باشند، احتمالاً دندان‌های شما نیز رنگ مشابهی داشته باشند.

مصرف داروهای خاص مانند آنتی بیوتیک‌ها

یکی از عوامل مهم دیگر که می‌توان آن را در زمینه زرد شدن دندان‌ها مدنظر قرار داد، مصرف برخی داروها، به‌ویژه آنتی‌بیوتیک‌هاست. آنتی‌بیوتیک‌هایی نظیر تتراسایکلین، داکسی‌سایکلین و سایر داروها ممکن است باعث تغییر رنگ دندان‌ها شوند. همچنین، آنتی‌هیستامین‌ها مانند بنادریل، داروهای ضد روان‌پریشی، و داروهای فشارخون بالا نیز از جمله عواملی هستند که ممکن است به زرد شدن دندان‌ها منجر شوند.

سیگار کشیدن و زرد شدن دندان

مصرف نیکوتین ناشی از سیگار کشیدن به تنهایی محدود به ایجاد اعتیاد ناسالم نمی‌شود. علاوه بر این، لکه‌های سطحی با رنگ زرد یا قهوه‌ای نیز روی دندان‌های شما ایجاد می‌شود. تحقیقات نشان می‌دهد که تغییر رنگ دندان در افراد سیگاری نسبت به آنهایی که سیگار نمی‌کشند، بیشتر است. از اینرو، مصرف سیگار و سایر مواد دخانی یکی از عوامل اصلی زرد شدن دندان‌هاست.

مصرف زیاد فلوراید

در مقادیر مناسب، فلوراید یک روش عالی برای حفاظت از دندان‌های شما در برابر پوسیدگی است. اما افرادی که در دوران کودکی مقادیر زیادی فلوراید مصرف می‌کنند، ممکن است به فلوئوروزیس مبتلا شوند که این وضعیت می‌تواند به ایجاد لکه‌های سفید، زرد یا قهوه‌ای روی مینای دندان منجر شود. منابع اصلی فلوراید شامل آب فلوراید، خمیر دندان حاوی فلوراید، و قرص‌ها و درمان‌های فلوراید می‌باشند.

ارتودنسی دندان

زرد شدن دندان ممکن است به علت برخی از روش‌های درمانی دندانپزشکی مانند استفاده از ارتودنسی ثابت یا پر کردن دندان باشد. مواد دندانپزشکی مانند ترمیم‌های آمالگام که حاوی سولفید نقره هستند، گاهی ممکن است عامل اصلی در تغییر رنگ دندان‌ها باشند.

ابتلا به بیماری های خاص و زردی دندان

یکی از عواملی که ممکن است منجر به تغییر رنگ دندان شود، بیماری‌هایی هستند که مینای دندان را تحت تاثیر قرار می‌دهند یا درمان برخی بیماری‌ها مانند شیمی‌درمانی یا پرتودرمانی برای درمان سرطان استفاده می‌شود. در این موارد، تغییر رنگ دندان‌ها به طور عمده به رنگ قهوه‌ای است. علاوه بر این، برخی از بیماری‌های خاص مانند بیماری‌های کبدی، بیماری سلیاک، کمبود کلسیم، اختلالات خوردن، و بیماری‌های متابولیک نیز ممکن است به عنوان دلیل زرد شدن دندان‌ها در نظر گرفته شوند.

چگونه زردی دندان را از بین ببریم؟

چگونه می‌توانیم دندان‌های خود را مانند برف سفید کنیم؟ و بهترین روش سفید کردن دندان چیست؟ با توجه به علت زرد شدن دندان‌ها و نوع لکه‌های موجود (آیا علت زمینه‌ای دارند یا بر روی لایه‌های خارجی یا داخلی دندان‌ها تأثیر می‌گذارند)، روش‌های مختلفی برای تغییر رنگ دندان‌ها استفاده می‌شود.

سفید کردن دندان‌ها با روش‌های خانگی یا استفاده از بیلیچینگ دندان در مطب دندانپزشک، باندینگ دندان و لمینت دندان از جمله روش‌هایی هستند که می‌توان برای درمان زردی دندان‌ها از آنها استفاده کرد.

زرد شدن دندان - کلینیک دکت زهرا شمسایی

نتیجه‌گیری

تغییر رنگ دندان‌ها و زرد شدن آنها یکی از مسائل رایج در زمینه دندان‌پزشکی است که ممکن است توسط عوامل بیرونی و ذاتی ایجاد شود. برخی از عوامل زرد شدن دندان‌ها از جمله افزایش سن و ژنتیک، غیرقابل اجتناب هستند. با این حال، با کنترل برخی از فاکتورها و دریافت بهترین درمان‌ها، می‌توان دندان‌های سفید و روشن را با دندان‌های زرد جایگزین کرد.

اگر دندان‌های شما زرد شده‌اند و با هیچ روش خانگی نتوانید این مشکل را رفع کنید، حتماً به دکتر دندانپزشک مراجعه کنید تا اقدامات لازم برای درمان این مسأله انجام شود.

1 دیدگاه در “13علت زرد شدن دندان + راه درمان آن

  1. از زمانی که قهوه رو گذاشتم کنار دیگه نخوردم زردی دندون ام کمتر شده
    مرسی از مقاله خوبتون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *